Zapowiedzi
Z wiejskiego stołu
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy „Z wiejskiego stołu”. Zaplanowano ją na 7 lipca, w godz. 11.00-17.00. – Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej – informują organizatorzy.
– Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów, palenia kawy z ziaren zbóż, pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują potrawy, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywców zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.
Partnerem imprezy jest Krajowa Rada Spółdzielcza. W programie m.in.: degustacja i pokaz tradycyjnego wyrobu masła i sera, pokaz tłoczenia soków na zimno, degustacja i pokaz przygotowania suszu i syropu z roślin zielnych, degustacja i pokaz palenia kawy zbożowej, wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych, stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami, stoiska producentów z tradycyjnymi produktami i przetworami, atrakcje dla dzieci oraz śpiewanki biesiadne. Więcej informacji na plakacie.