MenuMenu główne
Powiat Poznański
Mapa powiatu


<< lip 2025 >>
pwścpsn
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Edukacja

Ziołowa przygoda w Owińskach

warsztaty zielarskie

W Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych w Owińskach odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne, zorganizowane przez Slow Food Wielkopolska, których głównym tematem były zioła – ich smak, zapach, właściwości i wykorzystanie w codziennym życiu. Projekt rozpoczął się od wprowadzenia w świat ziół – dzieci poznawały ich aromaty, uczyły się rozpoznawać je dotykiem i zapachem, a także dowiadywały się o ich właściwościach zdrowotnych i kulinarnych. Część edukacyjna warsztatów obejmowała także tworzenie zielników, podczas których uczestnicy dokumentowali poznane rośliny i utrwalali nowe informacje sensorycznie – poprzez wąchanie, dotykanie i smakowanie.

Jednym z kluczowych momentów było wspólne obsadzanie donic aromatycznymi ziołami na terenie ośrodka. Dzieci własnoręcznie sadziły m.in. miętę, melisę, oregano, tymianek i wiele więcej – zioła, które będą wykorzystywane w kolejnych zajęciach i codziennej pracy wychowawczej. Dzięki temu projekt nabiera trwałego wymiaru – rośliny zostaną z dziećmi na dłużej. Nie zabrakło również wyjątkowych smaków! W ramach warsztatu kulinarnego dzieci przygotowały m.in. lemoniadę z syropem z kwiatów czarnego bzu – obecnie jest na niego sezon, a sam syrop rozpoznawano wcześniej po zapachu i smaku.

Dzieci chętnie i z ogromnym zaangażowaniem brały udział w warsztatach kulinarnych – z zaciekawieniem pracowały z przepisami, kroiły, gotowały, smażyły, tarły warzywa, lepiły pierogi, a na koniec z wielką radością i dumą degustowały powstałe dania. W menu znalazły się: chłodnik na maślance ze świeżymi ziołami i nowalijkami, pierożki ze szpinakiem i twarogiem, czosnkiem niedźwiedzim i ziołową oliwą, lody truskawkowe z hyćką, zielonymi szparagami i ricottą, a także lenoniada na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie potrawy bazowały na świeżych, sezonowych składnikach od lokalnych dostawców – co jest kluczowym założeniem filozofii Slow Food. Projekt został wsparty przez powiat poznański. Jego celem jest nie tylko edukacja kulinarna i sensoryczna, ale także rozwijanie samodzielności, świadomości zdrowego żywienia oraz integracja z naturą i lokalnym dziedzictwem.

Autor: Anita Gielnik

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 4 czerwca 2025