Relacje
Znamy najlepszy smak tatara
Tatar wołowy w serowym tacos, tatar z grzybów, z wafli ryżowych lub wegański, który wyglądem przypomina tradycyjny befsztyk wołowy – to tylko kilka z 18 propozycji potraw, jakie zaprezentowali uczestnicy regionalnego konkursu kulinarnego w Wiórku, w gminie Mosina. Tatary tradycyjne z mięsa wołowego, rybne oraz wegańskie były przedmiotem konkursu „Smak Tatara 2023”, organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, która zajmuje się m.in. promocją dziedzictwa kulturalnego i kulinarnego Wielkopolski, w szczególności powiatu poznańskiego.
W kapitule zasiadali eksperci kulinarni, m.in. dziennikarka Katarzyna Bosacka. – Tatar przede wszystkim powinien być zrobiony z dobrej jakości wołowiny. Fajnie, jeśli jest to polędwica albo ligawa. Do tego tatar trzeba odpowiednio posiekać i go napowietrzyć – mówiła jurorka. Działaniom dziesięciu zespołów, które przeszły przez eliminacje do etapu finałowego, przyglądał się także starosta poznański Jan Grabkowski, który objął wydarzenie honorowym patronatem. – Bardzo mnie cieszy, że restauracje z powiatu poznańskiego pokazują na swoich szyldach i witrynach, że serwują regionalne smaki – stwierdził starosta. Dodajmy, że konkursowe dania prezentowane były na wyjątkowej zastawie z oferty Bela Mesa. Komplet wyników i więcej informacji TUTAJ.
Zdjęcia: Instytut Skrzynki