Relacje
Smaki powiatu na targach
Tegoroczna odsłona poznańskich targów Tour Salon była również poświęcona turystyce kulinarnej. Pierwszego dnia imprezy, na zaproszenie Instytutu Skrzynki zaprezentowały się 4 szlaki kulinarne: Smaki Powiatu Poznańskiego, Smaki Dolnego Śląska, Szlak Piastowski oraz Kulinarny Szlak Dawnego Białegostoku. Uczestnicy wydarzenia wzięli także udział w konkursie, a laureaci otrzymali m.in. voucher do restauracji Dworu Skrzynki, upominki od powiatu poznańskiego, vouchery do białostockiej restauracji oraz książki dot. białostockich kulinariów autorstwa A. Fiedoruka, wyśmienite produkty z Dolnego Śląska oraz z pietyzmem przygotowane wg dawnych receptur trunki z Pracowni Alchemika na Szlaku Piastowskim.
Panelowi poświęconemu szlakom towarzyszyła degustacja bigosu ze świeżej kapusty przygotowanego przez Ewę i Piotra Michalskich z Puszczykowa we współpracy z Dworem Skrzynki, lodów z pyry z karmelizowaną cebulką oraz z pyry z wędzoną śliwką serwowanych przez Wytwórnię Lodów z Kórnika, a także piastowskiego kapuśniaku i precli oraz białostockich frykasów, takich jak babka i kiszka ziemniaczana. Dzień później również przewidziano degustację wielkopolskich przysmaków oraz prezentację szlaków kulinarnych z konkursami i prezentację nowego projektu kulinarnego w woj. lubuskim.
Przygotował: Instytut Skrzynki