MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłaty urzędowe onlineLogo opłat urzędowych online



Relacje

Smaki powiatu na targach

Smaki powiatu na targach

Tegoroczna odsłona poznańskich targów Tour Salon była również poświęcona turystyce kulinarnej. Pierwszego dnia imprezy, na zaproszenie Instytutu Skrzynki zaprezentowały się 4 szlaki kulinarne: Smaki Powiatu Poznańskiego, Smaki Dolnego Śląska, Szlak Piastowski oraz Kulinarny Szlak Dawnego Białegostoku. Uczestnicy wydarzenia wzięli także udział w konkursie, a laureaci otrzymali m.in. voucher do restauracji Dworu Skrzynki, upominki od powiatu poznańskiego, vouchery do białostockiej restauracji oraz książki dot. białostockich kulinariów autorstwa A. Fiedoruka, wyśmienite produkty z Dolnego Śląska oraz z pietyzmem przygotowane wg dawnych receptur trunki z Pracowni Alchemika na Szlaku Piastowskim.

Panelowi poświęconemu szlakom towarzyszyła degustacja bigosu ze świeżej kapusty przygotowanego przez Ewę i Piotra Michalskich z Puszczykowa we współpracy z Dworem Skrzynki, lodów z pyry z karmelizowaną cebulką oraz z pyry z wędzoną śliwką serwowanych przez Wytwórnię Lodów z Kórnika, a także piastowskiego kapuśniaku i precli oraz białostockich frykasów, takich jak babka i kiszka ziemniaczana. Dzień później również przewidziano degustację wielkopolskich przysmaków oraz prezentację szlaków kulinarnych z konkursami i prezentację nowego projektu kulinarnego w woj. lubuskim.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 7 października 2024