MenuMenu główne
Powiat Poznański
Likwidacja azbestu


<< kwi 2025 >>
pwścpsn
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

Uczyły się przyrządzać gęsinę

warsztaty kulinarne dla kobiet z obszarów wiejskich z Wielkopolski

W Dworze Skrzynki odbyły się pilotażowe warsztaty kulinarne dla kobiet z obszarów wiejskich z Wielkopolski, również z powiatu poznańskiego. Pod okiem Joanny Ochniak – ekspertki konkursów kulinarnych, Ewy i Piotra Michalskich – kucharzy osobistych z Puszczykowa, Witolda Wróbla – ambasadora Culinary Herotage Europe i Kajetana Świokły – szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki, uczestniczki przygotowywały pierś gęsią z modrą kapustą oraz dodatkami – do wyboru: ziemniakami w mące i popiele lub domowymi pyzami. By poznać różne rozwiązania, przygotowały także trzy sosy: żurawinowo-jabłkowy, pomarańczowy oraz sos z dodatkiem domowego wina porzeczkowego.

Gotowaniu towarzyszyły mini wykłady na temat kuchni tradycyjnej jak i nowoczesnych metod gotowania w profesjonalnej kuchni. Uczestniczki skrzętnie notowały porady szefów kuchni dot. produktów lokalnych i ekologicznych, ich obróbki i przygotowywania dań w taki sposób, by zachować nie tylko ich wyjątkowy smak, ale również  aby uzyskać piękną kompozycję na talerzu. Przy okazji spotkania Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki opowiedział o działalności kierowanej przez niego instytucji oraz o historii odrestaurowanego przez powiat poznański obiektu. Organizatorem wydarzenia był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Projekt sfinansowany został ze środków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddziału  Terenowego w Poznaniu.

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 11 września 2024