Relacje
Uczyły się przyrządzać gęsinę
W Dworze Skrzynki odbyły się pilotażowe warsztaty kulinarne dla kobiet z obszarów wiejskich z Wielkopolski, również z powiatu poznańskiego. Pod okiem Joanny Ochniak – ekspertki konkursów kulinarnych, Ewy i Piotra Michalskich – kucharzy osobistych z Puszczykowa, Witolda Wróbla – ambasadora Culinary Herotage Europe i Kajetana Świokły – szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki, uczestniczki przygotowywały pierś gęsią z modrą kapustą oraz dodatkami – do wyboru: ziemniakami w mące i popiele lub domowymi pyzami. By poznać różne rozwiązania, przygotowały także trzy sosy: żurawinowo-jabłkowy, pomarańczowy oraz sos z dodatkiem domowego wina porzeczkowego.
Gotowaniu towarzyszyły mini wykłady na temat kuchni tradycyjnej jak i nowoczesnych metod gotowania w profesjonalnej kuchni. Uczestniczki skrzętnie notowały porady szefów kuchni dot. produktów lokalnych i ekologicznych, ich obróbki i przygotowywania dań w taki sposób, by zachować nie tylko ich wyjątkowy smak, ale również aby uzyskać piękną kompozycję na talerzu. Przy okazji spotkania Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki opowiedział o działalności kierowanej przez niego instytucji oraz o historii odrestaurowanego przez powiat poznański obiektu. Organizatorem wydarzenia był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Projekt sfinansowany został ze środków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddziału Terenowego w Poznaniu.
Przygotował: Instytut Skrzynki