MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

W Krainie Pyrlandii

„Pyry, pyruszki, pyrki, pyreczki… Kraina Pyrlandii” to wydawnictwo, które podczas festynu „Poznańska Pyra” cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem wśród wszystkich, którzy odwiedzili w weekend muzeum w Szreniawie. Pomysłodawczynią i autorką książki jest Grażyna Manikowska-Krawiec, prezes Zarządu Spółdzielni Rolniczo-Handlowej „ROLNIK” w Pobiedziskach, nauczyciel, przedsiębiorca i jednocześnie społecznik bardzo oddany sprawom lokalnym w gminie.

Autorka wraz z Tadeuszem Panowiczem, regionalistą i miłośnikiem historii, wydobyła z zapomnienia i zebrała w jednym miejscu przepisy kulinarne, w roli głównej z ziemniakiem oraz anegdoty pochodzące z powiatu poznańskiego i gnieźnieńskiego.

– Najdłużej pamiętamy te smaki, którymi raczyły nas nasze babcie, ciocie i mamy. Ich aromat i niepowtarzalny smak nadal budzi naszą wyobraźnię i przywołuje wspomnienia. Zapisane w starych zeszytach i dawnych publikacjach dziś przeżywają swój renesans – twierdzi Grażyna Manikowska-Krawiec, której pomysł na popularyzację przepisów regionalnych okazał się prawdziwym strzałem w dziesiątkę.

I tak z książeczką w rękach i uśmiechem na twarzy zagłębiamy się w krótką historię pyry, „Odę do pyry” Juliusza Kubla, przypominany sobie przysłowia i przypowieści z pyrą oraz babcine dawne rady jak właściwie postępować z pyrami. Dzięki zamieszczonym przepisom możemy samodzielnie przygotować tradycyjne tarte pyry z atramyntym, lantroty, babie zymby, plyndze, szagówki czy sałatkę z pyrami. Całości dopełniają smakowite zdjęcia, dzięki którym mamy ochotę natychmiast zaszyć się w kuchni i w gronie najbliższych kosztować smaki dzieciństwa.

Autor: Joanna Felińska

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 9 października 2017