MenuMenu główne
Powiat Poznański



W mediach o nas

Wielkopolskie wędliny z certyfikatem

logo głos wielkopolski

Głos Wielkopolski 18 marca 2016

Jak co roku, przed Wielkanocą w Poznaniu specjaliści i koneserzy certyfikowali wędliny wielkopolskich rzeźników. W tym roku 17 firm zgłosiło aż 38 produktów. Najwyższą ocenę dostało sześć najlepszych. Certyfikaty Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych można było otrzymać w następujących sześciu grupach asortymentowych: szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, polędwica wędzona, kiełbasa biała parzona wielkopolska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona.

W czasie certyfikacji, jak co roku, wyroby oceniane były przez naukowców branży mięsnej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP i praktyków z wieloletnim doświadczeniem. Do oceny zostali także zaproszeni znani smakosze. Z roku na rok poziom wędlin poddany certyfikacji jest coraz wyższy.  Najwyższe oceny w poszczególnych kategoriach Certyfikacji Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych dostały firmy:

Szynka rolka wielkopolska – WALDI Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Grodzisk Wielkopolski,
Wędzonka krotoszyńska – Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz,
Polędwica wędzona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp.J., Golejewo,
Kiełbasa biała parzona wielkopolska – Zakłady Mięsne MIELCZAREK Sp. j., Komorniki,
Kiełbasa polska wędzona – Zakłady Mięsne SZAJEK, Sp. z o.o., Sp.k., Granowo,
Ogonówka wędzona – CHATA POLSKA S.A., Poznań.

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 18 marca 2016