MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Nie tylko pyra z gzikiem

smak pyry laureaci

W niedzielę, 8 października koła gospodyń wiejskich, obiekty gastronomiczne z Wielkopolski zmierzyły się w trzeciej już edycji konkursu „Smak Pyry 2023”, organizowanej przez samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego – Instytut Skrzynki. Uczestnicy przygotowali wariacje dań tradycyjnych dla regionu, jak ślepe ryby (zupa ziemniaczana), szare kluchy, czy plyndze, ale również zupełnie niespodziewane przysmaki jak czekoladowe ciasto, chleb, czy carpaccio z ziemniaka z białą kiełbasą. Ocenie poddanych zostało 36 potraw. Grand Prix i nagrodę finansową 500 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej w gminie Mosina za chleb ziemniaczany oraz ziemniaczane ciasto czekoladowe. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął starosta poznański Jan Grabkowski.

„Poznańska Pyra” to coroczne święto ziemniaków i tradycji ludowych w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, a także jedno z niezwykłych kulinarnych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Poza pokazami, występami tanecznymi i muzycznymi oraz pyrowymi konkursami dla dzieci i dorosłych, na licznych uczestników wydarzenia czekały stoiska sprzedażowe z rękodziełem oraz gastronomiczne z całej Polski, również te prowadzone przez okoliczne koła gospodyń wiejskich. Dużym zainteresowaniem cieszyły się punkty innych członków szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego, m.in. Browaru Szreniawa, Tradycyjnego Jadła, Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona, Wiejskiego Stołu – Dr Maryniak, czy Miodów Suszka.

Relacja zdjęciowa z wydarzenia, a także wyniki dostępne są TUTAJ

Źródło: Instytut Skrzynki

smak pyry laureaci

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 9 października 2023