MenuMenu główne
Powiat Poznański



Zapowiedzi

Z wiejskiego stołu

chleb

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na poświęcone tradycjom kulinarnym wsi polskiej wydarzenie pn. „Z WIEJSKIEGO STOŁU”. Niedziela 10 lipca będzie okazją, by dowiedzieć się na przykład czym różni się miód produkowany masowo od tego, który wytwarzany jest na małą skalę; jak rozpoznawać czy produkt widziany w sklepie, na pewno jest zdrowy; jak w zdrowy sposób ugasić pragnienie czy też jakich błędów nie popełniać kupując żywność.

W ramach wydarzenia zaprezentowane zostaną:

  • wykorzystanie ziół w kuchni (w tym degustacja naparów ziołowych – herbatek)
  • pokaz wyciskania oleju z pestek dyni
  • tradycyjny wyrób masła i serów
  • charakterystyka mleka krowiego, owczego i koziego, dojenie sztucznej kozy oraz krowy dla dzieci
  • pokaz wykonywania kiełbasy białej i prezentacja zabytkowego sprzętu rzeźniczego
  • przygotowanie i degustacja zupy owocowej
  • pokaz przygotowywania tradycyjnych napojów takich jak soki na gorąco, na zimno oraz kompoty z owoców sezonowych połączone z degustacją soku i naparów owocowych a także podpiwku, kwasu chlebowego, miodowego, syropu z bzu czarnego oraz polewki
  • proces technologiczny powstawania chleba od surowca do gotowego produktu z wykorzystaniem naturalnego zakwasu i drożdży
  • właściwości produktów pszczelich, rodzaje miodu i ich przeznaczenie (wraz z muzealnym warsztatem wykonywania świeczek)

Odbędzie się także konkurs kulinarny “Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak sera”.

Redaktor: Anna Jaworska
Opublikowano: 7 lipca 2022