MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Poznaliśmy najlepsze smaki

konkurs na wielkanocnym stole

Znamy zwycięzców regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2023”. W finale konkursu wzięło udział 19 zespołów kulinarnych. Ocenie poddanych zostało 61 potraw w dwóch kategoriach: pasztety i mięsiwa oraz wypieki wielkanocne. W roli ekspertki wystąpiła m.in. Katarzyna Bosacka, dziennikarka kulinarna.

Kapitule konkursowej przewodniczył Marek Gąsiorowski (Slow Food Wielkopolska), a zgłoszone w konkursie przysmaki oceniali także: Witold Wróbel – ambasador Culinary Hertige Europe, Janusz Łakomiec (Polska Akademia Smaku), Jakub Pindych (Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna), Jacek Marcinkowski (Ogólnopolski Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy) oraz Janina Skomorowska z Muzeum Narodowego Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Komplet wyników konkursu znajduje się na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl

Celem wydarzenia była promocja tradycji przygotowywania i podawania potraw wielkanocnych, odkrywanie i poznawanie dawnych receptur oraz współczesnych inspiracji tradycją, nagradzanie autorów/twórców kulinarnych oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki. Współorganizatorem konkursu było Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Odbył się on podczas corocznego Jarmarku Wielkanocnego, a patronat nad nim objął starosta poznański Jan Grabkowski.

Źródło: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 3 kwietnia 2023